Interviews

Begrijpen

Doel

Human Centered begint altijd bij de eindgebruiker. Om te weten waar zijn of haar behoefte ligt start een succesvol project bijna altijd bij interviews met eindgebruikers

Wat levert het op:

Het omzetten van je aannames naar inzichten

Interview

Categorie:

Begrijpen

Tijd:

4 uur

Groepsgrootte:

3 - 8 personen

Moeilijkheidsniveau:

Hoog

Materiaal:

2x Laptop, Brownpaper, Post-its, Schilderstape, Stemstickers, Stiften

Stappenplan

1.

Bereid de interview-sessie voor door een lijst met aannames voor je project om te zetten naar een korte vragenlijst. Volg voor de vragenlijst de STAR-methode en stel vragen op over de Situatie van de gebruiker, de Taak die hij of zij wil uitvoeren, de Activiteiten van die taak en als laatste het Resultaat van de taak. (1 uur)

2.

Bereid de twee ruimtes voor: de interview-ruimte met daarin 1 laptop die video en audio streamt en de teamruimte met daarin een tweede laptop die de stream van het interview laat zien. Gebruik hiervoor een ruimte die genoeg mogelijkheden heeft om de resultaten op de muren te plakken. (30 minuten)

3.

Test de videostream (zorg er ook voor dat de geïnterviewde zichzelf en het gesprek in de teamruimte niet terughoort) en hang een groot brownpaper aan de muur. Teken op dit brownpaper 4 kolommen: achtergrond, 😃, ☹️en quotes. De groep gaat tijdens het interview individueel post-it’s plakken als de geïnterviewde iets over positiefs of negatiefs zegt, een belangrijke uitspraak doet (quote) of een interessant stuk achtergrond over zichzelf geeft (achtergrond). (5 minuten voor uitleg)

4.

Start het interview, volg hierbij losjes de vragenlijst. Stel vooral open vragen en probeer zo min mogelijk te sturen tijdens het interview. Het team in de andere ruimte schrijft ondertussen mee op post-its. (30-45 minuten)

5.

Als het interview voorbij is bedank je de geïnterviewde voor zijn of haar tijd en evalueer je samen met de groep de resultaten die op het brownpaper hangen. Welke post-it’s zijn dubbel? Is alles opgeschreven? Genereer uit alle post-it’s een top 3 met inzichten. (15 minuten)

6.

Rond de evaluatie af en maak de ruimtes klaar voor het volgende interview. Als alle interviews geweest zijn kan het team de Top-3 inzichten gaan vergelijken om te zien of er duidelijke patronen of zelfs conclusies aan te hangen zijn. Zijn de aannames die je in het begin had gevalideerd of weerlegd? Weet je genoeg om een goede oplossing te bedenken?